انجمن فيزيك ايران در سال 1310 تشكيل شد. بين سالهاي 1320ـ1310 عده معدودي از فيزيكدانان با راهنمايي استاد دكتر محمود حسابي، جلساتي به عنوان جمعيت فيزيك و شيمي در آزمايشگاه فيزيك دانشكده علوم دانشسراي عالي شتكيل ميدادند. فعاليت اين عده بسيار محدود و منقطع بود و به تدريج و با گذشت زمان با اين كه تعداد فيزيكدانان كشور از سال 1320 به بعد روبه افزايش بود، به دست فراموشي سپرده شد.
بين سالهاي 1340 و 1350 باهمت عدهاي از فيزيكدانان كشور و با تشويق وزارت فرهنگ و آموزش عالي نخستين گامها در راه تشكيل انجمن فيزيك ايران برداشته شد. بر اين اساس 12 نفر از فيزيكدانان كه اعضاي هيأت مؤسس انجمن فيزيك ايران را تشكيل ميدادند با سرپرستي آقاي دكتر آزاد، اساسنامه انجمن را تنظيم كردند و اين اساسنامه در تاريخ 24/2/1349 با يك مقدمه، 42 ماده،و 9 تبصره به تصويب هيأت مؤسس رسيد. اعضاي هيأت مؤسس عبارت بودند از آقايان: علي اصغر آزاد، اردشير اردلان، پرويز اسدي، بيوك الستي، ماشاالله پورمنصوري، يوسف ثبوتي، كمالالدين جناب، كامبيز سينا، مصطفي شهرتاش، محمود عرب اوف، محسن علوينژاد و نصرتالله واحدي فربدي. با كوشش اين هيأت نخستين «سمينار آموزش فيزيك در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي» با رياست آقاي دكتر محمود حسابي برگزار شد. در پايان اين سمينار نخستين مجمع عمومي انجمن فيزيك ايران تشكيل شد و هيأت مديره انجمن انتخاب شدند (23/2/1351). انجمن در آن زمان 4 كميته آموزش، نيروي انساني، مالي و اداري، و پژوهش داشت. هر يك از كميتهها داراي سه نفر عضو و يك نفر مخبر بود كه نفر اخير گزارش فعاليتهاي كميته خود را به انجام ميداده است. با كوشش انجمن فيزيك در اسفند 1352 نخستين كنفرانس علمي و پژوهشي فيزيك در باشگاه بانك سپه در تهران برگزار شد.
در اسفند ماه سال بعد (1353) نيز دومين كنفرانس علمي و پژوهشي فيزيك ايران به مدت 2 روز در دانشگاه ملي (شهيد بهشتي) تشكيل شد.
در اين كنفرانس 23 مقاله تخصصي در زمينههاي مختلف فيزيك ارائه شد. انجمن فيزيك در سال 1355 به عضويت «شوراي ملي انجمنهاي علمي ايران» درآمد.
در دوران انقلاب اسلامي و در سالهاي نخستين پس از آن، انجمن فيزيك ايران از فعاليت باز ايستاد. در اين دوران برخي از فيزيكدانان علاقهمند ضرورت ايجاد مركزي به منظور ارتباط بين اساتيد و مراكز تعليم و تحقيق را در سراسر كشور احساس ميكردند و سرانجام با همت ايشان مقدمات تجديد حيات دوباره انجمن فراهم آمد. در نخستين كنفرانس فيزيك ايران پس از انقلاب كه در سال 1363 با همت مسؤولان مركز نشر دانشگاهي در تهران تشكيل شد، كميتهاي با سرپرستي آقاي دكتر رضا منصوري مسؤول پيگيري امور انجمن و مجمع عمومي شد. به اين ترتيب در كنفرانس فيزيك سال بعد (1364) نخستين مجمع عمومي پس از انقلاب تشكيل شد.
اهداف انجمن فيزيك ايران
الف) ايجاد و تحكيم روابط علمي و تحقيقاتي در زمينه فيزيك بين فيزيكدانان و بين هيأت آموزشي مؤسسات آموزش عالي كشور.
ب) كوشش در جهت اعتلاي سطح آموزش فيزيك در كشور.
ج) كوشش در جهت بالا بردن سطح دانش و اطلاعات هيأت آموزشي فيزيك.
د) آشنا كردن معلمان فيزيك با تازهترين روشهاي آموزشي.
ه) همكاري با مقامات مسؤول در تحقيق و ارزشيابي مستمر و تجديدنظر در برنامهها و كتب درسي و هماهنگ كردن اصطلاحات علمي به منظور بهبود وضع تدريس فيزيك.
و) برقراري ارتباط با مؤسسات علمي ساير كشورها و مجامع بينالمللي به منظور همكاري و آگاهي از پيشرفتهاي حاصل در امر آموزش و پژوهش فيزيك در آن كشورها.
ز) انتشار نشرياتي كه حاوي آخرين تحولات و تازههاي علمي در رشته فيزيك و نشر اخبار فيزيك در كشور باشد.
ح) آگاه كردن ساير كشورها از پيشرفتهاي آموزشي و پژوهشي فيزيك در ايران از طريق چاپ و انتشار جزوهها و رسالهها.
ط) ايجاد ارتباط دايمي ميان فيزيكدانان كشور به منظور تبادل نظر در آموزش و پژوهش فيزيك.
ي) تشكيل كنفرانسها و سمينارهاي علمي و آموزشي (فصلي يا ساليانه).
ك) تجليل و قدرداني از محققان و مدرسان ممتاز فيزيك كشور كه به پيشرفتهاي علمي شايستهاي نايل شدهاند و همچنين كساني كه به نحوي خدمات برجستهاي در پيشبرد هدفهاي انجمن انجام دادهاند.
ل) بزرگداشت دانشمندان مشهور فيزيك جهان.
م) هرگونه بررسي در مسايلي كه به پيشرفت فيزيك در كشور كمك كند و تسليم نتيجه بررسي به شكل پيشنهاد به مقامات ذيربط.
ن) ايجاد و تحكيم ارتباط فيزيكدانان با صنايع كشور.
براي اطلاعات دقيقتر از اهداف و اركان انجمن فيزيك ايران مي توانيد به اساسنامه انجمن مراجعه كنيد.