شرح خبر
آشکارسازLUX-ZEPLIN (LZ) لوکس-زِپلین پیشرفته ترین نمونه از نوع خود در آشکارسازی ماده تاریک است. این آزمایشگاه که در اعماق زمین در داکوتای جنوبی امریکا در اعماق یک کیلومتری در یک معدن طلای قدیمی قرار دارد، مخزنی از تیتانیوم دارد که در آن حدود 10 تن زنون مایع انباشته شده است.


تصویری از آشکارساز LZ


هنگامی که ذره ای از خارج وارد مخزن شود و با اتم زنون برخورد کند تولید تابش می کند. آشکارساز های نوری داخل مخزن این رخداد را ثبت خواهند کرد. آنالیز سیگنالهای خروجی، نوع ذره برخورد کننده را مشخص خواهد کرد. مخزن تیتانیومی علاوه بر این که در اعماق زمین قرار گرفته است، همچنین در مخزنی بزرگتری از آب خالص غوطه ور است تا از احتمال برخورد سایرذرات کم کند.

Chamkaur Ghag چمکائور گاگ یکی از محققان اصلی این پروژه از دانشگاه کالج لندن UCL می گوید: «شاید این آزمایشگاه تمیزترین جای زمین و یا حتی منظومه شمسی باشد که سعی شده از تابش و غبار به دور باشد».

این آزمایشگاه در اولین سری داده گیری خود، دقیق ترین قیدهای آزمایشگاهی را بر روی آشکارسازی ماده تاریک گذاشته است. در بازه 60 روزه داده گیری با استفاده از جرم موثر 5.5 تن زنون اثری از ماده تاریک پیدا نشده است.

البته این نتیجه از دور اول آزمایش این آشکارساز موردانتظار بود. دقیق ترین قید در انرژی 30 گیگاالکترون ولت به دست آمده است که سطع مقطع برخورد ذرات ماده تاریک از نوع ویمپ WIMP باید کمتر ازحدود 5.9 در ده به توان منفی چهل و هشت سانتی متر مربع با حدود 90 درصد درجه اطمینان آماری باشد. (با توجه به تصویر ذیل)

سطع مقطع برخورد ذرات ویمپ بر حسب جرم برگرفته از آزمایش LZ


ولی این گروه امیدوار است که با آزمایش و ابزاری که دارند، حتما در سال های پیشِ رو نور جدیدی بر داستان ماده تاریک خواهند تاباند.

منبع خبر: New Scientist

مقاله گروه LUX



نویسنده خبر: شانت باغرام
کد خبر :‌ 3703

آمار بازدید: ۲۴۷
همرسانی این خبر را با دوستان‌تان به اشتراک بگذارید:
«استفاده از اخبار انجمن فیزیک ایران و انتشار آنها، به شرط
ارجاع دقیق و مناسب به خبرنامه‌ی انجمن بلا مانع است.»‌


صفحه انجمن فیزیک ایران را دنبال کنید




حامیان انجمن فیزیک ایران   (به حامیان انجمن بپیوندید)
  • پژوهشگاه دانش‌های بنیادی
  • دانشگاه صنعتی شریف
  • دانشکده فیزیک دانشگاه تهران

کلیه حقوق مربوط به محتویات این سایت محفوظ و متعلق به انجمن فیریک ایران می‌باشد.
Server: Iran (45.82.138.40)

www.irandg.com